Delovni čas


Ljutomer , prešernova 25

PON. 9.00-12.30
TOR. 9.00-15.30
SRE. 12.00-17.00
ČET. 9.00-15.30
PET. 9.00-15.30
SOB. 9.00-12.00
zadnjo soboto v mesecu zaprto
ned. in prazniki zaprto
02/620-87-60

Tišina , zdravstveni center Tišina

PON. 13.00-16.00
SRE. 8.00-11.00
PET. v času ambulante
OSTALE DNI: po dogovoru
070-401-555

Tonometer ct-80a

tonometer ct-80aUporablja se za izmeritev očesnega pritiska, ki je eden izmed pomembnih dejavnikov, za natančno določitev očesne dioptrije. Pregled opravimo ob povečanem sumu za povišanost očesnega pritiska v očesu.

ZELENA MRENA (GLAVKOM).....je poškodba na celicah očesnega živca, katero najpogosteje povzroči ravno povišan očesni pritisk. Pojav je neboleč in največkrat neopazen. Zazna se šele takrat, ko je že močno napredoval.
Pravočasno odkritje ter dolgoročno zdravljenje s kaplijicami za zniževanje očesnega pritiska, ter morebitna operacija, lahko vid ohranijo. S tem lahko zaustavimo oziroma upočasnimo razvoj. Ravno zaradi tega, je zgodnje odkritje le tega, zelo pomembno.

Za nastanek Glavkoma, so "krivi" različni dejavniki:
  • povišan očesni pritisk
  • starost (nad 40 let)
  • glavkom pri bližnjem sorodniku
  • obolenje žil
  • kratkovidnost (myopia)

Najpomembnejši dejavnik je ravno očesni pritisk, čigar povišane vrednosti povečujejo riziko za nastanek glavkoma. V redkih primerih se pojavi glavkom pri normalnem očesnem pritisku.

OČESNI PRITISK.......skrbi za enakomerno obliko očesnega zrkla, ki sestoji iz želatinaste snovi. Prostor med lečo, šarenico in roženico je obdan s tekočino (komorna voda), katere naloga je, da hrani te dele organov. Če ta voda ne more odtečti (nastaja na novo in odteka po krvnem ožilju) oziroma odteka s težavo, naraste očesni pritisk, ki povzroči poškodbe na očesnem živcu. Če kapljice za zmanjševanje pritiska ne pomagajo, mora okulist narediti umetni odtok (v lažjih primerih lahko to stori ambulantno z laserjem, drugače pa z mikrokirurškim posegom).
Očesni pritisk naj bi se preventivno redno meril. V naši ambulanti va le tega lahko izmerimo na našem aparatu CT-80A. Pri tem sprožimo kratek, nekaj tisočin sekunde dolg zračni curek na oko, ki roženico rahlo splošči. Iz moči curka, aparat izračuna notranji pritisk očesa. Prednost merjenja na našem aparatu je ta, da očesa za takšen način merjenja ni potrebno "omrtvit"- pri tem postopku, razen rahlega zračnega curka v oko, ne čutimo ničesar.
Normalne vrednosti očesnega pritiska so med 11 mmHg in 21 mmHg (milimetrov živega srebra). Vrednosti nad 21 mmHg, še ne pomenijo, da je prisoten glavkom, saj morajo za to biti izpolnjeni še drugi pogoji (upad vidnega polja......). V Sloveniji ima glavkom ogrog 2 odstotka ljudi.